27 Ekim 2023

Liderlerinin 2024 vizyonu: Risk yönetimi ve dijital dönüşüm

zer ekonomist dergisi.webp

Ekonomist Dergisi’nin Zer’in katkılarıyla hazırladığı "Mevcut Durum ve Beklentiler” dosyası yayınlandı.

Araştırmanın sonuçlarına göre: yüksek enflasyon, fiyat dalgalanmaları ve jeopolitik riskler gibi pek çok sorunla karşı karşıya kaldığımız 2023 yılında; yurtiçi ekonomik gelişmeler, hammadde maliyetleri ve nakit akışı konularına odaklanan satın alma ve tedarik liderlerinin 2024 yılı gündeminde, risk yönetimi öne çıkıyor.

Belirsizliğin hakim olduğu yeni dünyada, birçok şirketin değişimi yönetmek için yeni stratejiler geliştirme noktasında aksiyon aldığını ortaya koyan araştırmada, satın alma ve tedarik liderlerinin verdiği yanıtlar şirketlerin satın alma departmanlarının stratejik önemini destekler nitelikte. Anket sonuçlarına göre, şirketlerin yüzde 55,2’si satın almayı stratejik hedefleri açısından önemli buluyor.

Liderlerin gelecek 5 yıl içinde satın alma yönetiminde karşılaşacağını öngördüğü sorunların başında yüzde 29,2 ile dijital dönüşüme uyum sağlayamama yer alırken, yüzde 27,1 ile doğru tedarik kaynağını bulamama ve yüzde 20,8 ile ESG kriterlerine uyum sağlamama yer aldı.

Araştırmada, liderlerin zorlu iş koşullarına karşı dayanıklılık sağlamak için önceliklendirdiği alanlar ise yüzde 25,5 ile alternatif ülke ve tedarikçilere ulaşma, yüzde 12,1 ile dijitalleşme ve yüzde 10.9 ile gelirden gider yaratma oldu.

Dosyada görüşleri ile yer alan Genel Müdürümüz Serhan Turfan, satın almanın artık stratejik ve dijital uygulamaların hakimiyetinde bir ekosistem yönetimini ifade ettiğini belirterek, “Zer olarak bu dönüşümün öncüsü olmayı hedefliyoruz. Sunduğumuz dijital satın alma uygulamalarıyla, geliştirdiğimiz uzmanlık ve B2B ekosistemimizle, bir satın alma 4.0 şirketine dönüşmek istiyoruz” dedi.

 TÜMÜNÜ OKU 

Paylaş