01 Ağustos 2022

Mehmet Apak: "Ekosistemimizi yeni paydaşlarla büyüteceğiz"

zer ekonomist dergisi mehmet apak

Genel Müdürümüz Mehmet Apak, Ekonomist dergisinin sorularını yanıtladı.

Zer’in Türkiye’de satın alma ve tedarik zinciri yönetiminin sektörleşmesine öncülük ettiğine değinen Apak, iş birlikteliği, ekosistem ve güven odağıyla sektörümüzde yarattığımız farkı vurguladı ve  “Kısa vadeli tekil kazanımlarla değil, uzun vadeli kazanımlarla ekosistemimizi geliştiriyoruz. Hem müşterilerimizi hem tedarikçilerimizi konfor alanlarının dışına çıkaran iş modelimizle satın alma süreçlerine çok yönlü olarak yeniden bakılması, şeffaflık hedefinin tam olarak sağlanması, böylelikle olası körlüklerin ortadan kaldırılması noktasında son derece önemli bir rol oynuyoruz" dedi.

Mehmet Apak ayrıca, 2021 yılında 10 milyar TL'lik bir satın alma bütçesini yönettiğimizi açıklayarak yıl sonu itibariyle bu bütçeyi iki katına çıkaracağımızı okuyucularla paylaştı.

2022 yılında gündemimizde yer alan projeler hakkında bilgi veren Genel Müdürümüz, önceliğimizin güçlü partnerler ile stratejik iş birlikleri kurmak ve buradan doğacak projeleri geliştirmek olduğunu paylaştı.  

Pandeminin de etkisiyle dijital satın alma ve tedarik zinciri çözümlerine yurt içi ve yurt dışında talebin arttığına değinen Mehmet Apak, tedarikçi çeşitliliğinin sağlanması, risk yönetimi ve çevik yönetim ihtiyaçlarına yanıt veren Promena’nın 40 bini aşkın tedarikçiyi buluşturduğu Pazaryeri ile bu noktada önemli bir kaynak olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra 550 bin çeşit ürün barındıran ZerOnline’ın gelişmiş sipariş yönetimi özellikleri, entegrasyon yeteneği ve ürün çeşitliliği ile sektörün B2B e-ticaret platformu ihtiyacına çözüm olduğunu sözlerine ekledi.  

Pandemiden bu yana tedarik zinciri yönetiminde değişen trendler hakkında soruya da açıklamalarda bulunan Mehmet Apak, “Pandemi ile başlayan süreçle birlikte her alanda geleceğe hazırlıklı olmak, belirsizlikle yaşamaya alışmak, B hatta C, D planları geliştirmek ve öngörülü olmak yeni dönemin olmazsa olmazları haline geldi. Tedarik zincirinde eksenin yerel yapılanmalara kaymasıyla birlikte sınırsız ticaret yerine sınırları belli, yerel ve bölgesel sınırlar içinde, güvenin esas olduğu ilişkilerle şekillenen bir tedarik zinciri yönetimi ve satın alma sistemine kapı açacağını öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Günümüzün en önemli konularından enflasyona karşı stratejimizden de bahseden Apak, tedarikçi ve müşterilerimizi fiyat artışı riskinden koruyacak şekilde doğru fiyatlamalar yapmak adına son dönemde bütün sözleşmeleri yeniden ele aldığımızı, bu sayede müşterilerimizi doğru fiyatlamaya ulaştırdığımızı, oluşan maliyetleri birim fiyata yansıtarak tedarikçilerimizin nakit akışını rahatlattığımızı, enflasyonunun yüksek olduğu durumlarda tedarikçilerimize ödeme vadesinden önce ödeme yaparak nakit akışlarına destek verdiğimizi sözlerine ekledi.

Paylaş