16 Ekim 2023

Tekirdağ sanayinin gündeminde suya erişim ve dijitalleşme var

yeni donemde dayanikli olmak tekirdag.webp

Farklı kentlerde Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi iş birliğinde “Yeni Dönemde Dayanıklı Olmak” başlıklı oturumlarımızın üçüncüsünü 27 Eylül 2023 tarihinde Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Enis Sülün Konferans Merkezi’nde ve canlı yayınla gerçekleştirdik.

Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde gerçekleşen "Yeni Dönemde Dayanıklı Olmak: Tekirdağ Yarınlara Hazır mı?" başlıklı oturumda, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdim Noyan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği (ÇİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Kırçuval, Zer Satış ve Dijital Platformlar İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Orçun Güven ve Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar konuşmacı olarak yer aldı.

Tekirdağ, Trakya ihracatının yüzde 84’ünü karşılıyor

Trakya bölgesinin Edirne ve Kırklareli ile birlikte üç kentinden olan Tekirdağ, sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından Türkiye’nin ilk 10 ili arasında yer alıyor.

Geçen yıl, toplam 254 milyar dolarlık ülke ihracatına, bölge olarak 2,5 milyar dolarlık katkı veren Trakya’da bu rakamın yüzde 84’ü Tekirdağ tarafından karşılandı.

Bölge ekonomisinde önemli konuma sahip Tekirdağ’ın yeni dönemde dayanıklılığını sağlamak için ise oturumda su ve dijitalleşme ihtiyacı öne çıktı.

Konuşmacılarımız bölgenin dayanıklılığı için ciddi bir sorun haline gelen su sıkıntısının çözülmesi gerektiği konusunda hemfikir olurken, iş gücü ve istihdam konularına dikkat çekildi.

“Başka bir dayanıklılık gündemde”

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan “Dayanıklılık, pandemi ile hayatımıza girdi. Bugünün dünyasında ise dijitalleşme ve yeşil dönüşüm ile başka bir dayanıklılığı konuşuyoruz.” diyerek yeni dönemin gündem maddelerine işaret etti.

Yeşil dönüşüm başlığı altında bölgedeki su arzında yaşanan sıkıntılara değinen Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin “25 sene önce 80 metreden çıkardığımız suyu bugün 500 metreden çıkarıyoruz. Meriç ve Tunca’daki suyu bölgeye ulaştırmamız gerekiyor.” dedi.

Çorlu TSO Meclis Başkanı ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Erdim Noyan, bölgedeki OSB’lerin durumuna değinerek Tekirdağ’ın, ıslahtan gelen 22 OSB’nin 9’una ev sahipliği yaptığını ve OSB’de tahsis alan firmaların suya erişemediğini, elektrik dağıtım lisanslarının bulunmadığını ve ayrıca kendilerine ait arazilerinin olmadığı için büyüme sağlanamadığını paylaştı.

Çorlu İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nüvit Kırçuval da suyu az kullanan sektörlerin yatırımlarına bölgede izin verildiğini belirtti ve bölgedeki tekstil sanayicilerinin zor durumda olduğunu paylaştı.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, sorun yaşanan konu başlıklarında sağlanan danışmanlık ve planlamalara değindi ve “İş gücü, hammadde ve enerji kaynaklarımızın yanı sıra proseslerimizi de verimli kullanarak daha dayanıklı hale gelebiliriz.” dedi.

Dijitalleşme ihtiyacına değinen Zer Satış ve Dijital Platformlar İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Orçun Güven, dijitalleşme yolculuğunun ilk etapta şirketlere maliyetli görünse de uzun vadede maliyet tasarrufu sağladığını belirtti ve geleneksel satın alma metodları ile yapılan satın almalara kıyasla dijital satın alma çözümleri ile yürütülen süreçler sayesinde %6,8 oranında tasarruf sağlanabileceğini ekledi. Güven “Zer olarak satın alırken kazanmanın mümkün olduğunu biliyor ve bu konuda müşterilerimize ışık tutuyoruz” dedi.

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un da katıldığı oturum, dinleyicilerin soruları ile tamamlandı. 

 TÜMÜNÜ OKU 

Paylaş