29 Ocak 2021

Türkiye’den Rusya’ya ilk blok ihracat treni yola çıktı

22

Yurt dışı demir yolu taşımacılığında organizatör yetkilisi olarak gerçekleştirdiğimiz, Arçelik’in ürünlerini taşıyan “Türkiye’den Rusya’ya ilk blok ihracat treni” 29 Ocak 2021 tarihinde Ankara’dan törenle uğurlandı.

Treni uğurlama törenine T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksei Erkhov, Zer A.Ş. Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Ertan Akkan ve Arçelik A.Ş. Tedarik Zinciri Direktörü Mustafa Soylu katıldı.

Tren, Gürcistan-Azerbaycan'dan geçerek Rusya Federasyonu'ndaki varış yeri Vorsino'ya (Moskova) kadar yaklaşık 4 bin 650 kilometre yolu, 15 vagonuyla, 8 günde kat edecek ve 15 konteyner içerisinde, Arçelik tarafından Türkiye’de üretilen 3 bin 321 beyaz eşyayı Rusya’ya ulaştıracak.

Kara ve demir yolu kombine taşımacılık ile kapıdan kapıya teslim modeliyle yapılacak bu taşıma faaliyeti, ihracatçıların lojistik maliyetlerine ve zaman kazanmalarına önemli katkı sunacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu konuşmasında, "Bugün uğurlayacağımız ihracat trenimiz de Bakü-Tiflis-Kars hattını kullanarak Rusya Federasyonu’ndaki varış yeri olan Moskova'ya kadar yaklaşık 4 bin 650 kilometre yol kat edecek. Ülkemizde üretilen 3 bin 321 bulaşık makinesi, ocak ve fırın, 15 vagona yüklenen 15 konteyner içinde Rusya Federasyonu Vladimir Bölgesine taşınacak. Daha önce deniz ve kara yoluyla yapılan bu taşımanın demir yoluyla yapılıyor olması, Türkiye'de demir yolu alanındaki atılımların ve demir yolu işletmeciliğimize duyulan güvenin sonucudur." dedi.

Karaismailoğlu, ayrıca kara yolu ve demir yolu kombine taşımacılık ve kapıdan kapıya teslim modeliyle yapılacak bu taşımanın ihracatçılara çok önemli bir alternatif olacağını dile getirerek, "Konteyner ve tır kasası taşımalarının demir yoluyla yapılmasıyla ihracatçımızın taşıma maliyetleri düşecek ve rekabet gücü artacaktır." ifadelerini kullandı.

Zer olarak ülkemizin ihracatına ve sürdürülebilir lojistiğe değer katan bu önemli rotanın ilk taşımacılığını gerçekleştirdiğimiz için gurur duyuyoruz.
 

Paylaş