Söz konusu büyüme olduğunda satın almanın iş süreçlerinde sıklıkla arka plana atıldığından bahsedilir. Oysa ki satın alma, belki de diğer iş süreçlerinden daha fazla rutine bağlıdır. Son zamanlarda satın almanın büyüme için önemli iş süreçlerinin arasında yer almaya başlaması dikkat çeker. Bu nedenle artık şirketler, dünya çapındaki çevresel ve ekonomik değişiklikleri kabul etmeli ve bunlara uyum sağlamak için satın almayı iş süreçlerine dahil etmelidir. Bu yaklaşımın aksi bir tutum sadece modası geçmiş değil, aynı zamanda maliyetlidir. Satın alma stratejilerini güçlendirmeyen kurumların uzun vadede zarar görmeleri kaçınılmaz bir sondur. Doğru satın alma stratejileri uygulayan kurumların ise hem yatırım getirisi artar hem de uzun vadede maliyetlerini düşürerek büyümelerine katkı sağlar. Şirketler ayrıca müşteri memnuniyetini artırmanın bir yolu olarak da satın alma süreçlerini iyileştirmeye çalışmalıdır.
Satın alma, bir şirketi işletmek veya ürün üretmek için ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri satın alma eylemidir. Ortalama bir şirketin satın alma departmanının firma tarafından bütçelenen sermaye harcamasının yaklaşık olarak yüzde 50 ile 70'ini hammaddeden hizmetlere kadar çeşitli ürünlere harcadığı göz önüne alındığında, firmalar işletme maliyetlerini düşürmenin yollarını aramaya başlamıştır. Bu yollar pazar araştırmasından geçer, yani istenen kalitede, miktarda ve zamanda mal ile hizmetleri en düşük fiyata tedarik etme gibi önemli adımları kapsar. Günümüzde satın alma artık daha çok, nihai maliyetleri kontrol etmek için kullanılabilecek stratejik bir işlev olarak görülür. Satın alma, daha geniş satın alma işlevi olan tedarik yönteminin küçük bir alt kümesidir. Bu süreç, sipariş verme, hızlandırma, satın alma ve ödemeyi gerçekleştirme gibi faaliyetleri içerir. Aşağıda satın alma sürecindeki adımlar listelenmiştir:
Satın alma sürecinde yüksek kalite, yeterli miktar, uygun maliyet, doğru zaman ve doğru yer gibi yerine getirilmesi gereken temelde 5 kısa vadeli hedeflere odaklanılır.
Tedarik ve satın alma, bir kuruluş veya şirket için mal ve hizmet edinme sürecinde gerçekleştirilen iki ayrı süreçtir. Bu nedenle, yöntem ve yaklaşımlarında büyük farklılıklar bulunur. İşte satın alma ve tedarik arasındaki öne çıkan belirgin farklar: [1]
Şirketler, etkili satın alma becerileri ile donanmışlarsa kendilerini rakiplerinden çok daha iyi bir konumda bulabilirler. İşte etkili bir satın alma stratejisi uygulamanın şirketlere sağladığı bazı avantajlar:
ZerOnline, yeni nesil teknolojilerle tasarlanmış bir online sipariş yönetimi ve satın alma platformudur. Teknik, endüstriyel, ambalaj ve ofis malzemelerinden teknolojik ürünlere birçok farklı ürünü, avantajlı fiyatlarla satın alabilirsiniz. Siz de hemen şimdi kurumsal tedarik ve satın alma süreçlerinde avantajlardan yararlanmak ve iş ortakları arasına katılmak için ZerOnline’ı tercih edebilirsiniz.
[1] https://precoro.com/blog/procurement-vs-purchasing/